VVZA bestaat vandaag 75 jaar!

Lieve mensen,

We vieren een mijlpaal waarmee wij als club ontzettend trots op zijn: het 75 jarig bestaan van Voetbalvereniging Zeehelden Amersfoort.

Ereleden, leden, trainers, leiders, bestuurders, zeer gewaardeerde sponsors en andere zeehelden: Jullie staan samen symbool voor alle mensen die door de decennia heen hebben gezorgd dat we deze geweldige mijlpaal hebben bereikt. Een 75jarige heeft veel te vertellen. In de loop der jaren hebben wij talloze geweldige anekdotes gehoord en veel aanwezigen afgelopen jubileumweekend kennen nog veel en veel meer anekdotes. Hoe doe je recht aan een 75jarige club die zoveel te vertellen heeft?

In mei 1948 is VVZA opgericht in de Zeeheldenbuurt in de wijk Kruiskamp te Amersfoort, vandaar Voetbalvereniging Zeehelden Amersfoort (VVZA).
Het is ontstaan uit een buurtvereniging van bewoners uit de Trompstraat, De Ruyterstraat en omgeving. (De Zeeheldenbuurt). Wij zijn een aantal keren verhuisd, de thuisbasis van de vereniging is sinds januari 1987 op de Hoolesteeg 6, Sportpark Emiclaer. Het sportpark ligt op een bijzonder mooie locatie ingeklemd tussen de Amersfoortse wijken Schothorst, Zielhorst en Kattenbroek. Lekker centraal!

Zwart Wit. Onze niet te missen clubkleuren. Kleuren die passen bij het karakter van VVZA. We gaan er met z’n allen voor of zien het helemaal niet zitten, iets er tussenin is er vaak niet. We trekken uiteindelijk allemaal het zwart-witte shirtje aan en onze onderlinge verschillen verdwijnen en we worden één, één familie.

Onze voetbalkantine. Niet super-fancy, maar een fijne plek waar het gezellig is en ruikt naar voetbal. De plek waar je op zaterdagochtend binnenkomt, eerst een kopje koffie haalt en rustig aan alles op gang komt. Waar Jan Jaap al klaar zit met zijn laptop, om je de juiste weg te wijzen en je wat bemoedigende woorden toe te spreken. Waar vaak een bekend gezicht achter de bar staat en waar iedereen zich thuis voelt.

Last but not least! Uiteindelijk wordt een club gemaakt door mensen. Door de jaren heen, tot op de dag van vandaag zijn het al die mensen die op allerlei manieren hun bijdrage leveren, die onze club draaiende houden. Als je namen noemt doe je eigenlijk mensen tekort die niet genoemd worden, maar zonder namen doen we geen recht aan het feit dat het de mensen zijn die de club maken, allemaal op hun eigen manier. In de kantine met Dion, Paul, Jessica en vele anderen, als scheids met mannen als Evert, Pieter en zoon Fabio, onze ouders/elftalleiders als Michael, Monique, Edwin en Michel, de ploeg op maandagochtend met Herman en zijn krasse collega’s, onvermoeibare bestuurders, Wim en alle anderen, en zo kunnen we nog een tijd doorgaan.
We hebben allemaal onze eigen rol, net als vele generaties voor ons, in het draaiende houden van de club. En samen zijn we uiteindelijk één. Want wat heb je nou liever, één goed elftal of elf goede ééntallen?

Tot slot, lieve mensen: het hierboven genoemde is het allermooiste element van het vieren van zo’n 75jarig jubileum. Het is best een ontroerende gedachte dat in al die 75 jaar er altijd mensen zijn geweest die hun schouders onder de club hebben gezet. Het is op de schouders van al die vrijwilligers, die zich door de jaren heen voor de vereniging hebben ingezet, dat wij vandaag dit jubileum mogen vieren. Veel van jullie zullen nog persoonlijke herinneringen hebben aan die vrijwilligers uit het verleden. Ik wil jullie vragen om alle mensen die een bijdrage hebben geleverd aan onze mooie vereniging in de periode tussen 22 mei 1948 en 22 mei 2023 belonen met een daverend applaus! Op naar het volgende jubileum!

Leve VVZA!