Tweede Column van onze Hoofd Jeugd Opleidingen Steven van Zanten

Van de HJO

Beste Zeehelden,

Dit is mijn tweede column die ik voor jullie mag schrijven vanuit mijn functie als HJO. Op de vorige column heb ik veel positieve en opbouwende reacties gehad, iets wat mij ontzettend veel energie en drive geeft.

Graag probeer ik weer aan jullie een beeld te schetsen van de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. Wat is er zoal gebeurd op en rondom onze velden ?

Uiteraard begin ik met felicitaties aan de teams die voor de winterstop kampioen zijn geworden in hun najaars poule, dit zijn respectievelijk de JO10-1, JO12-1 en de JO13-2. Hartelijk gefeliciteerd met deze uitstekende prestatie !

Ook de JO12-2 is nog volop in de race voor het kampioenschap, mocht er aanstaande zaterdag gewonnen worden van DOVO dan zijn ook zij winterkampioen. Daarom heel veel succes aankomende zaterdag dame en heren. Ook bij de JO8-1 en JO9-1 is er uitstekend gevoetbald en bijzonder goed gepresteerd. Ik zie hier een grote individuele ontwikkeling plaatsvinden bij zowel de spelers als ook bij de desbetreffende trainers. De JO8-1 en JO9-1 hebben hun meeste wedstrijden met zeer verzorgd voetbal winnend afgesloten. Mede gezien deze goede resultaten en de ontwikkeling van de spelers zijn wij intern gaan evalueren met de trainers wat te doen na de winterstop zodat de ontwikkeling van deze jeugdspelers niet stokt.

Na overleg hebben we dan ook besloten om de JO8-1, JO9-1, JO10-1 en de JO12-1 een klasse hoger in te laten delen. Dit betekent dat wij in de onderbouw van onze jeugdopleiding nu 3 teams op hoofdklasseniveau hebben en dat de rest van de selectie elftallen allemaal eerste klasse spelen. Het is duidelijk dat het niveau binnen onze jeugdopleiding in het afgelopen half jaar aantoonbaar omhoog is gegaan, iets waar ik en de vereniging enorm trots op kunnen zijn. Een groot compliment aan de desbetreffende trainers en spelers lijkt mij hier dan ook erg op zijn plaats.

Heel graag wil ik ook wat extra aandacht geven aan onze JO13-2 die onder de bezielende leiding van Noes Tamaela en Hans Verstay  in een zinderende wedstrijd tegen GVVV toch het kampioenschap nog naar zich toe wist te trekken. Ook de JO13-2 gaat een klasse omhoog na de winterstop.

Zoals reeds eerder gemeld gaat ook de JO12-1 in de hoofdklasse spelen. De JO12-1 zit in een hele mooie en sterke poule met een aantal gerenommeerde amateurclubs, denk hierbij aan AFC Amsterdam, Swift en IJsselmeervogels. Zet hem op mannen !

Ook in onze bovenbouw valt genoeg positief nieuws te melden. Onze JO17-1 en JO19-1 hebben in de 1e klasse naar behoren gepresteerd en zijn beide keurig in de middenmoot geëindigd. Dit na de afgelopen jaren altijd op het 2e klasse niveau te hebben gespeeld. Ook hebben wij met het Beloften elftal de tweede oefenwedstrijd tegen Amsvorde gespeeld. Ondanks dat deze wedstrijd; tegen een elftal van Amsvorde met veel 1e elftal spelers, verloren ging heb ik wederom een aantal juniorenspelers gezien die zich prima staande hielden in het geweld van het seniorenvoetbal. Na de winterstop gaan er weer een aantal wedstrijden gespeeld worden met dit elftal waardoor wij de stap voor onze junioren richting de senioren zo klein mogelijk proberen te maken.

Speciale aandacht voor iemand die deze stap al vroegtijdig gaat maken, namelijk Fabian Bakker van de JO19-1 die ook trainer is van de JO10-1. Gezien de recente ontwikkeling van Fabian bij de JO19-1, de ervaringen tijdens de trainingen, het trainingskamp en oefenwedstrijden met het 1e elftal is besloten om Fabian per direct over te hevelen naar de A-selectie. Een groot compliment en een mooie beloning voor Fabian die hier keihard voor gewerkt heeft. Natuurlijk hoop ik dat de positieve ontwikkeling rondom Fabian ook een stimulans is voor de andere junioren die deze stap ook graag zouden willen maken. Het kan gewoon jongens !

Niet alleen op de velden maar ook rondom de velden zijn er positieve ontwikkelingen te melden. Zo was daar de eerste trainersworkshop op 17-11-2017, wat mij betreft een groot succes ! Er waren zo’n 25 jeugdtrainers van zowel selectie als niet-selectieteams aanwezig en zij hebben er met zijn allen een super leerzame en leuke avond van gemaakt. Het thema van de workshop was deze keer het opbouwen en verzorgen van een kwalitatief goede training. De workshop begon met een theorie gedeelte in onze kantine waarna de deelnemers onder leiding van Dennis Been van de Voetbalschool Amersfoort en mijzelf ook het veld op zijn gegaan voor een aantal praktijkvoorbeelden. Dit soort avonden zijn uiterst waardevol voor mij om ook eens met de niet-selectietrainers te spreken en te vragen naar wat zij vinden van de ontwikkelingen bij de club en of zij nog aandachtspunten en specifieke behoeften hebben waarin wij kunnen voorzien. Hieruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat de trainers graag meer ondersteuning zouden willen krijgen in de vorm van trainingsstof en trainingsvormen. Om in deze behoefte te voorzien heb ik daarom direct FC Utrecht (onze partnerclub) benaderd en oefenstof opgevraagd en gekregen vanuit de jeugdacademie van FC Utrecht. Verder ben ik in gesprek gegaan met Dennis Been van de Voetbalschool Amersfoort en via hem hebben wij een boek gekregen met genoeg training/oefenstof voor de rest van het seizoen. Deze trainingsstof zal zo snel mogelijk via de coördinatoren verspreid worden onder de trainers zodat zij hier op korte termijn de rest van het seizoen mee aan de slag kunnen. Mochten er nog vragen zijn omtrent de trainingsstof, schroom dan niet om mij te mailen, te bellen of schiet mij even aan op de club. Daar ben ik voor !

Graag kijk ik ook alvast weer wat vooruit naar de komende maanden. Hierin staat ook de tweede trainersworkshop gepland, deze zal waarschijnlijk gaan plaatsvinden rond eind februari of begin maart. Ik hoop natuurlijk dat de opkomst onder de jeugdtrainers dan nog hoger zal zijn als de afgelopen keer. Het is een enorm leuke en leerzame avond waarop je in een leuke sfeer wat handvaten meekrijgt om je te ontwikkelen als trainer en waar je ook je mening kan geven en vragen kan stellen over alle zaken rondom trainingen, trainingsvormen en trainen bij onze club.

De meeste teams hebben hun beoordelingsformulieren al ingeleverd en de selectietrainers zijn nu bezig om een meetrainschema te maken voor de aankomende periode. Hierbij komen de best beoordeelde spelers een aantal keer meetrainen met het hoogste selectieteam van hun categorie zodat de selectietrainers een goed beeld krijgt van deze spelers voor volgend seizoen.

Op het moment van schrijven praten wij ook al weer met de huidige selectietrainers en kijken we samen alvast weer vooruit qua invulling van hun rol naar volgend seizoen. Bestuurslid Technisch Zaken Jan van Beek en ik hebben de afgelopen periode reeds gesprekken gevoerd met al onze selectietrainers, het is goed en fijn om te melden dat zij komend seizoen allemaal graag door willen gaan als trainer bij onze mooie club. Jan en ik zullen de aankomende periode de poppetjes op de juiste plekken gaan zetten en alle selectietrainers een voorstel doen voor volgend seizoen. Indien nodig zullen wij eventuele vrijgekomen functies gaan invullen en ook waar nodig met ‘’nieuwe’’ trainers in gesprek gaan.

Graag wil ik iedereen bedanken voor zijn en haar inzet het afgelopen half jaar rondom VVZA. Het eerste half jaar in deze functie heeft mij heel  veel plezier en voldoening opgeleverd. Wij gaan er met z’n allen een hele mooie tweede seizoenshelft van maken met een hoop positieve ontwikkelingen binnen onze mooie club.

Mocht je nog vragen hebben kan je mij altijd mailen op: jeugdopleidingen@vvza.nl

Steven van Zanten

Hoofd Jeugd Opleidingen VVZA

“Familieclub met ambitie”

Wil je hem downloaden: Column van onze HJO Steven van Zanten (26-01-2018)