Is sponsoring aftrekbaar?

Een vraag die wij vaak voorbij zien komen. We zien verbaasde gezichten als wij vertellen hoe het nu precies zit, want niet iedereen is daarvan op de hoogte. We leggen het hier kort uit.

Wat is sponsoring?

Sponsoring is de financiële of materiële investering in een project, programma of persoon op het gebied van sport, cultuur en entertainment, of een maatschappelijk doel (bron: Kees van Maren, auteur van het boek Sponsoring). De gesponsorde levert een zakelijke tegenprestatie, zoals communicatiemogelijkheden. De ondernemer ontvangt altijd een tegenprestatie, anders is er sprake van een donatie.

Is sponsoring zakelijk aftrekbaar?

Wanneer jij als ondernemer sponsort in ruil voor publiciteit, dan zijn de sponsorkosten 100% aftrekbaar. Sponsoring vindt dan plaats vanuit een zakelijk oogpunt. Denk aan naamsbekendheid, product- of merkintroductie en personeelswerving. Hierbij wordt ook de btw als voorbelasting verwerkt in je aangifte omzetbelasting.

De gesponsorde (de vereniging) schrijft een factuur uit aan jouw bedrijf en over deze sponsorbijdragen wordt btw geheven. Deze kostenpost is ook aftrekbaar wanneer je onderneming in het betreffende jaar fiscaal verlies lijdt.

Niet zakelijk maar privé sponsoren?

Dat kan ook! Bij sponsoring uit privéoogpunt (geen zakelijk belang) is er sprake van een gift. Ook bij een gift zijn de kosten (deels) aftrekbaar.

Als de kosten enkel worden gemaakt uit privé oogpunt (bevrediging van privébehoeften), dan zijn de kosten niet aftrekbaar. Als vaststaat dat de sponsoring te maken heeft met het bedrijf van de ondernemer, dan zijn de kosten wel aftrekbaar.

Denk niet te groot, er zijn genoeg initiatieven:

Sponsoring is niet alleen weggelegd voor grote organisaties, hoewel die doorgaans wat meer te besteden hebben dan een mkb’er of zzp’er. Budgetten variëren. Advertenties van jouw bedrijf op de website, jouw bedrijfsnaam in Social Media berichten of je bedrijfslogo in het programmaboekje van een toernooi. En je kunt ook een kleiner onderdeel van een evenement sponsoren in plaats van het hele evenement, bijvoorbeeld door vaantjes te sponsoren. Teamkleding Sponsoren? Je kunt kiezen om voor een team een totaalpakket aan teamkleding/ tassen te sponsoren. Dit hoeft niet. Alleen een shirt of alleen tassen kan ook.

Betrokkenheid of naamsbekendheid versterken?

Bepaal of en waarom je wilt sponsoren. En wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken. Wil jij bijvoorbeeld vanuit betrokkenheid het voetbalteam van je zoon of dochter steunen? Met het plaatsen van een logo op de teamoutfit of een reclamebord langs de lijn zorg je voor extra zichtbaarheid en vergroot de kans op meer naamsbekendheid.

Ervaring uit de praktijk van een van onze sponsors Technisch bureau G.J. van Slooten, Jan van Beek:

“Het sponsoren van VVZA heeft ons geen windeieren gelegd, meerdere mensen hebben contact met ons gezocht voor een nieuwe Cv-ketel, warmtepomp, radiator, vloerverwarming of onderhoudscontract. Daarbij kregen wij te horen dat ze ons telefoonnummer van het reclamebord langs het veld hadden of dat ons bedrijf gegoogeld is omdat ze de naam herkende van de shirtsponsoring.

Mede daardoor zijn wij blijven sponsoren dit gebeurde in eerste instantie door de gunfactor omdat 1 van ons medewerkers zijn zoon heeft spelen bij VVZA. Maar nadat bleek zoals eerder vermeld dat wij er ook nog iets voor terug kregen zijn we dit blijven doen. Later bleek het ook nog eens een leuke en gezellige vereniging te zijn dus reden te meer om te blijven sponsoren.

Dus mocht u nog twijfelen dan hoop ik u overgehaald te hebben om te gaan sponsoren bij de leuke voetbalvereniging VVZA.” Aldus Jan van Beek.