Column van Hoofd Opleidingen: Steven van Zanten

Liever als pdf lezen. Dat kan hem hier downloaden

Beste Zeehelden,

Dit is weer de eerste column van dit lopende seizoen die ik voor jullie schrijf vanuit mijn functie als hoofdjeugdopleidingen.

Ik houd jullie via deze weg op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de VVZA-jeugdopleiding. Er is weer genoeg gebeurd binnen onze jeugdopleiding vanaf de zomer tot nu. Ik probeer jullie hier een zo volledig mogelijk beeld van te geven in deze column.

Ik wil deze column graag beginnen met zeer positief nieuws voor onze jeugdopleiding.

Onze eigen Eric van Norden heeft de mooie taak van jeugdvoorzitter op zich genomen, een vacature die al lange tijd open stond. Zowel Jan van Beek als ikzelf zijn hem hier enorm dankbaar voor!

De voornaamste taken van een jeugdvoorzitter zijn het aansturen van de coördinatoren rondom het indelen van de nieuwe niet selectieteams en trainers, een verlengstuk zijn van de coördinatoren bij eventuele vraagstukken vanuit niet selectieteams en zitting nemen in het bestuur als jeugdvoorzitter. Dit zijn allemaal zaken die de afgelopen jaren door Jan van Beek en mijzelf zijn opgepakt. Met de komst van Eric kunnen wij deze taken met vertrouwen aan hem overdragen en zorgt er ook voor dat Jan van Beek en ik nog meer energie en aandacht kunnen geven aan het ontwikkelen van de jeugdopleiding op technisch gebied. De aanstelling van Eric betekend ook dat er wederom iemand vanuit de VVZA-jeugdopleiding zitting neemt in het bestuur.

Vanaf het moment van toetreden van Eric tot het bestuur hebben wij hem ook in alle zaken omtrent het indelen van de niet-selectieteams meegenomen. Door de korte lijntjes met en de gedrevenheid van de coördinatoren, Eric en Marianne (ledenadministratie) was de indeling van de niet-selectieteams goed en op tijd geregeld.

Helaas hebben wij wel wederom moeten constateren dat het vinden van trainers voor niet-selectieteams elk jaar steeds lastiger gaat worden. Ook nu waren er helaas weer een aantal elftallen die nog zonder trainer zaten in de zomerstop. Bij het merendeel van deze teams is dit uiteindelijk goed gekomen en is er gelukkig iemand opgestaan die de jongens en meiden wilde gaan trainen. Tot onze spijt is dit bij enkele teams minder goed gelukt en hebben wij de spelers moeten verdelen onder andere teams of terug moeten plaatsen op de wachtlijst.

Dit is natuurlijk heel jammer voor beide partijen want iedereen wil graag lekker voetballen, echter er moet wel begeleiding zijn voor de jongens doordeweeks bij de trainingen en op zaterdag bij de wedstrijden.

Net als in mijn vorige columns wil ik jullie vragen om waar mogelijk hieraan een steentje bij te dragen. Ook als het lastig is; omdat u minder affiniteit met voetbal heeft dan uw kinderen, dan zijn er nog genoeg handvaten. Er zijn trainers-clinics en oefenstof beschikbaar die vanuit de club kunnen worden aangeboden om u daarbij te helpen.

Mede met het nieuw in te voeren vrijwilligersbeleid hopen wij in de toekomst deze probleme aan te pakken en waar mogelijk te ondervangen.

Over nu naar het technische gedeelte van deze column.

In de aanloop naar dit seizoen hebben we helaas afscheid moeten nemen van een drietal trainers die het vorig seizoen bij ons actief waren. Mozes Hoppenbrouwer, Leroy de Jeger (blijft wel behouden als assistent-trainer en speler van VVZA 1) en Johan Prins hebben om uiteenlopende redenen (tijdelijk) afscheid genomen als trainer van onze club.

Wij hebben hier als club gelijk actie op ondernomen door voor de vrijgekomen functies meerdere vacatures te plaatsen op de daarvoor bestemde websites en forums.

In meerdere overleggen, gesprekken en het streven vanuit de club om de trainersstaf z.s.m. op orde te hebben voor het nieuwe seizoen hebben wij ervoor gekozen om ook te kijken naar de eventuele mogelijkheden binnen de reeds aanwezige trainers die wij als club al in onze gelederen hebben. Na goede gesprekken met Marino Osimani; voor vele Zeehelden een bekende naam door zijn behaalde successen met het 1e elftal en zijn huidige functie als assistent-trainer van het 1e elftal, waarin Marino aangaf graag ook weer binnen onze jeugdopleiding aan de slag te willen hebben we besloten om met hem in zee te gaan als nieuwe trainer voor onze JO17-1. Wij zijn zeer content met de aanstelling van Marino gezien zijn ruime ervaring als trainer en zijn kennis en kunde waarin hij zich al meerdere malen heeft onderscheiden en bewezen binnen onze mooie club.

Na zijn goede prestaties van vorig seizoen met de JO12-2 en de prima indruk die hij op ons achterliet op de trainersclinics zijn wij in gesprek gegaan met Ibrahim Batcioglu om te kijken of wij hem als club kunnen helpen in zijn ambitie als trainer. Naast de goede indruk die wij in het afgelopen seizoen hebben gekregen van Ibrahim bleek in de gesprekken met ons dat hij ook graag openstond om nog meer tijd te gaan investeren in onze jeugdopleiding. Zo doende heeft Ibrahim daarom de huidige JO9-1 onder zijn hoede. Een mooi voorbeeld van hoe een jonge trainer door enthousiasme, hard werken en een goede indruk zich op kan werken tot trainer van een selectie elftal.

De vacature voor de JO19-1 bleef helaas lang open staan doordat de beslissing van Mozes Hoppenbrouwer om toch niet door te gaan als trainer wel heel erg aan de late kant was. Helaas hebben wij hier uiteindelijk als club weinig tot geen invloed op. De functie van JO19-1 trainer vinden wij een erg belangrijke omdat wij als club onze zondagselectie(s) graag aanvullen met jongens uit de eigen opleiding. We hebben onszelf daarom dus de vraag gesteld of wij er goed aan zouden doen om op deze korte termijn indien mogelijk nog iemand van buitenaf te nemen of dit intern op te lossen zodat wij zeker weten wat voor soort trainer er voor deze belangrijke groep spelers komt te staan. Uiteindelijk hebben we in goed overleg gekozen voor de interne oplossing omdat wij de garantie wilden hebben dat de spelers zich goed en snel blijven ontwikkelen gedurende het seizoen om later makkelijker de stap naar de zondagselectie(s) te maken. Zodoende kwam dus de vraag aan mij of ik het trainerschap van de JO19-1 zou willen oppakken.

Voor mijn doen heb ik hier persoonlijk nog best “lang” over na moeten denken, maar uiteindelijk toch besloten dat ik dit graag en met overgave wilde doen. Voor mij als trainer is het een logische en goede stap in mijn ontwikkeling om ook jongens van een wat oudere leeftijdsgroep te trainen. Daarnaast wil ik er graag voor zorgen dat deze spelers zo snel mogelijk kunnen aansluiten bij onze zondagselectie(s), iets wat toch het uiteindelijke streven en doel van de jeugdopleiding van onze club is.

Mijn besluit betekende wel dat we wat talentvolle trainers hebben moeten doorschuiven in de onderbouw. Tristan Blaauw gaat van de JO9-1 naar de JO11-1 en Tim Asbreuk van de JO11-1 naar de JO13-1. Mijn assistent-trainer van het afgelopen seizoen Jan van Beek is trainer van de JO14-1 geworden. Zo hebben wij alle selectie elftallen weer aangevuld met kwalitatief goede trainers voor het aankomende seizoen.

Terugkijkend op het afgelopen half jaar kunnen we constateren dat er in de onderbouw op dit moment meer dan genoeg talent rondloopt. De JO8-1 en JO9-1 spelen ontzettend leuk voetbal waarbij met name de individuele kwaliteiten van de desbetreffende spelers in het oog springen. Niet voor niets spelen deze teams in de hogere hoofdklassen tegen teams van zowel binnen als buiten de regio. De JO8-1 en JO9-1 hebben ook meegedaan aan een toernooi bij FC Utrecht en ook de mensen van FC Utrecht was opgevallen dat het niveau van de individuele spelers uitstekend is. Niet alleen onze partnerclub FC Utrecht was het opgevallen maar ook andere BVO’s kloppen geregeld bij VVZA op de deur om uit deze teams spelers uit te nodigen voor stages bij hun club. Dit is natuurlijk iets waar zowel trainers, spelers en wij als technische leiding ontzettend trots op mogen zijn.

Bij de JO10-1 en JO11-1 was de start wat lastiger dit seizoen maar door hard werken van de trainers Fabian Bakker en Tristan Blaauw spelen ook deze teams steeds beter.

De JO12-1 begon het seizoen heel sterk onder leiding van Martijn Gorter en na de eerste periode werden zij terecht hoger ingedeeld. Ondanks dat de spelopvatting niet is veranderd blijven de resultaten tegen de betere tegenstanders tot op heden helaas nog uit. Blijf allemaal hard werken en houd vast aan ons spelprincipe en dan komt het zeker goed.

De JO13-1 onder leiding van Tim Asbreuk kende een lastige start. Het team welke veelal bestaand uit jonge spelers die nog in de JO12-1 mogen spelen had moeite met het grote veld en de meer fysieke tegenstand. Gelukkig zien wij hier de laatste tijd verandering in en wordt er aan de bal steeds beter gespeeld waardoor het fysieke verschil minder terug te zien is en de grote van het veld nu juist in hun voordeel gaat werken.

De JO14-1 lichting met als trainer Jan van Beek doet eigenlijk zoals elk jaar weer in een sterke hoofklasse poule mee voor een plek in de promotiepoule naar de divisie. Hopelijk kunnen zij deze plek vasthouden en wellicht na de winterstop verder uitbreiden naar een promotie.

De JO15-1 onder leiding van Eric van Norden heeft wat kwaliteit moeten inleveren de afgelopen zomer maar is de competitie uitstekend gestart en heeft zelfs een tijdje bovenaan gestaan. Het elftal maakt stapjes voorwaarts en ook de spelers die wat minder lang in de selectie spelen kunnen hierin mooi meegroeien.

De JO17-1 onder leiding van Marino Osimani kende zoals wel verwacht een stroeve start maar begint de laatste weken steeds meer in een vast spelsysteem te spelen en begint hierbij ook resultaten halen.

De JO19-1 onder leiding van Steven van Zanten startte voortvarend aan het seizoen met 7 punten uit de eerste drie wedstrijden. Aan de bal spelen ze veelal hele aardige wedstrijden maar individuele fouten kosten de ploeg nog te veel tegendoelgoals en punten.

Hierdoor werden de resultaten wat minder maar werd er in verschillende wedstrijden in fases aan de bal toch een hoog niveau gehaald. Mooi is dat een aantal spelers van de JO19-1 al een keer op de bank of in de basis hebben gestaan bij ons 1e elftal dit seizoen. Voor twee van de drie was het hun debuut in het 1e elftal. Absoluut een mooie ontwikkeling voor deze jongens persoonlijk en voor de jeugdopleiding op zich.

Verder is het heel mooi om te zien dat een drietal spelers van de JO19-1 van vorig seizoen onder leiding van Mozes Hoppenbouwer dit seizoen zijn toegetreden tot de selectie van ons 1e elftal. Felix Stoffels, Youri Hartogsveld en Roy van Putten zijn dit seizoen al meerdere malen in de basis gestart bij de ploeg van hoofdtrainer Sebastian Verhoeve.

Ons 2e elftal onder leiding van Jeroen Snijders maakt overigens ook een prima start in de competitie en staat net voor de winterstop op de 2e plaats op één punt van de koploper en lijkt zich dus te gaan mengen in de race voor promotie. Ook dit team bestaat voor een groot deel uit nog jonge spelers met een recente A1 en JO19-1 achtergrond. Ook hier blijkt dat VVZA zijn eigen jeugd altijd een kans geeft en dat zo spelers door kunnen groeien naar wellicht ons 1e elftal.

Al met al genoeg mooie ontwikkelingen waar wij als club ontzettend trots op mogen zijn. Uiteraard ook nog genoeg punten waar wij met z’n allen aan gaan en kunnen werken. Wij zullen de komende periode de 1e seizoenshelft gaan evalueren en hieruit plannen maken, adviezen formuleren en daar waar nodig conclusies trekken. Zoals altijd zullen wij de winterstop gebruiken om ook alvast weer vooruit te kijken op het technisch vlak.

Mochten jullie nog vragen hebben kan je mij altijd mailen op: jeugdopleidingen@vvza.nl

Met sportieve groet,

Steven van Zanten

Hoofd Jeugd Opleidingen VVZA

“Familieclub met ambitie”